Тимфи и каньонът Викос

февр. 8, 2016   //   Раздел: По света, Програми
Драконовото езеро - окото на дракона

Какво предлагаме: В рамките на шест дни ще пребродим планината Тимфи, част от Северен Пинд в Гърция, както и ще посетим множество интересни обекти в и около нея: известният каньон Викос, Драконовото езеро, изворите на Воидомати, множество селца със самобитна архитектура и красиви каменни мостове, град Йоанина и прилежащото му езеро.

Тимфи е планински масив, който се намира в Северна Гърция, близо до границата ѝ с Албания. Областта, в която е разположена планината, се нарича Загория – район, известен не само с красивата си природа, но и със самобитната си архитектура и интересна история. „Запазена марка“ на планината е красивото Драконово езеро, както и дълбоките каньони, които я прорязват – най-известният сред тях е каньонът Викос. Най-високата точка на Тимфи е връх Гамила (2497 м.). Част от планината е обявена за национален парк – „Викос-Аос“. Повече информация за Тимфи – тук.

Ниво на трудност: Не са необходими никакви специални технически умения или опит, но добрата физическа форма и подходящата екипировка са задължителни условия за да бъде това пътешествие заредено само с положителни емоции за вас. Преходите траят между 4 и 7 часа.

*Примерна програма:

Ден 1: Ранно тръгване от София, трансфер София-Йоанина. Настаняване в хубав къмпинг на брега на езерото и разходка из града. Възможност за нощувка в хотел, вместо къмпинга!
Ден 2: Трансфер до село Микро Папиго – 1 час. Пешеходен преход до хижа Астрака, разположена на 1930 м. надморска височина – около 4 часа с преодоляване на 1000 м. денивелация. Възможност за следобедна разходка до езерото Драколимни, убежище на алпийските тритони. Нощувка на хижата.
Ден 3: Днес сме в най-високите части на планината – ден за изкачване на връх Гамила и втора възможност за допълнителен преход до красивото Драконово езеро (Драколимни), втора нощувка на хижата.
Ден 4: Преход хижа Астрака – село Цепелово (около 7 часа). Пътеката прекосява високопланинското карстово плато на Тимфи, разположено между масивите на върховете Гамила и Астрака, и навлиза във величествен каньон. Около 1000 метра негативна денивелация до крайната точка. Кратък трасфер до село Монодендри и нощувка в къща за гости в селото.
Ден 5: Разглеждане на село Монодендри, разположено на ръба на каньона Викос. Преход през каньона – преминаваме по цялата му дължина и достигаме до едноименното село (5-6 часа). Настаняване в село Аристи.
Ден 6:  Отпътуване за София, като по пътя ще посетим планинското селце Мецово.

*В програмата биха могли да настъпят изменения в зависимост от моментните метеорологични условия в планината и други причини!

Водач: Любен Грънчаров, 0884 297 416.

Настаняване: Къмпинг, къщи за гости, хижа. Възможност за нощувка в хотел, вместо къмпинга!

Транспорт: Личен транспорт.

Екипировка: Туристически обувки, водо и ветроустойчиво яке с качулка, раница 40 или 45+ литра, дъждобран или покривало за раница, ръкавици, шапки – зимна и лятна, слънчеви очила, слънцезащитен крем с висок UV фактор, челник, бутилка за течности, лична аптечка, щеки, тапи за уши.  Чувал, палатка и шалте за нощувките на къмпинг, чувалът или чаршаф тип „travel liner“ за хижата.

Други: Необходимо е да си осигурите застраховка “Медицински разходи при пътуване в чужбина” с включено перо за планинско спасяване за да участвате в тази програма.

Дати за 2017-та година: 6-11 октомври. Минимум 5 участника.

Цена на участник:

Водаческа услуга: 170 лв. Транспорт – с лични автомобили. Нощувки (2 на къмпинг с бани и тоалетни, 2 в къщи за гости, 2 в хижа) – около 150 лв, заплащат се от вас в евро директно по местата за настаняване. По тази причина са възможни малки разлики спрямо тази сума. Храна – на място, 15-25 лв на ден, в зависимост от личните предпочитания.

Записване: при заплащане на сумата за водаческата услуга – 170 лв. Сумата подлежи на връщане при несъбиране на минимума участници за пътуването или при отказ от ваша страна максимум десет дни преди датата на отпътуване.

Разгледайте снимки от миналогодишната ни ранна екскурзия до Тимфи тук.

Как се формира цената: Ние ви таксуваме единствено за водаческата услуга. Участниците си поделят заплащането на водача за определения брой дни – всички останали разходи се заплащат на мястото на ползване – хижа, хотел, обществен транспорт или друго. При запитване по мейл или телефон за конкретна програма, ще получите информация за останалите разходи, които бихте имали по нея. Обикновено това са цените за вашите собствени нощувки, храна, транспорт до изходната точка и обратно, и евентуално ползване на лифт или други междинни трансфери. Посетете секцията Услуги за повече информация.

Интересувате се от програмата? Попълнете заявка за участие или се свържете с нас директно чрез формата за контакт или по телефона!Подобни публикации:

"За да достигнеш върха на планината първо трябва да отидеш до подножието ѝ"

Предстоящи събития:

Абонирайте се за нашия бюлетин:

* Вашето име:

* Вашият имейл: