Ако попаднем в лавина…

мар. 11, 2015   //   Раздел: Новини

Често именно върху тази хипотеза се фокусират дискусиите и обученията на тема лавинна безопасност. Следват обяснения за техники на изкопаване, диаграми с шансовете за оцеляване на затрупания във времето, клипчета с необикновени измъквания от лавини, алгоритми на търсене, снимки на трупове, плувни движения, въздушни джобове, обяснения за необходимата екипировка и процентите оцеляване, които тя ни дава… Все неща, които всеки, решил да кара в планината трябва да научи наизуст и никога да не забравя.

Много често пропускаме обаче, че най-важната “екипировка” вече си я имаме и няма магазин от който да я купим – това са здравият ни разум и инстинктът за самосъхранение. И не осъзнаваме, че ако изхождаме от неясната хипотеза, че някакси сме попаднали в лавина, то вече сме прецакани и в ръцете на въртележката от шансове, проценти и вероятности.

Да попаднем в коварна лавина – това е може би най-големият страх за всеки, който кара в планината и който я познава. Този страх до голяма степен определя рисковете, които поемаме. А някакви рискове винаги има, има и лош късмет. Има хора, които правят удивителни неща, дела на които всички ние се възхищаваме и гледаме със страхопочитание. Но тези хора съзнателно поемат и рискове, които ние никога не бихме поели, те имат и способности, които ние нямаме. Ние, масата, не сме тези хора.

Понякога всички ние поемаме подобни рискове, но без да си даваме напълно сметка за последствията. Забравяме, че не сме и никога няма да бъдем образите от книгите и клипчетата, забравяме, че процентите оцеляване в лавина, които ни дава екипировката, са вероятностни и всъщност не ни гарантират нищо. Всеки от нас прави подобни грешки и повечето грешки се прощават. Но някои се заплащат прескъпо. Няма каране, което да струва толкова скъпо, няма геройство и слава, които да струват толкова много.

Утре планинарската общност изпраща три хубави момчета, които си отидоха в лавина. Мир на праха им. Забравете за пудрата, забравете за абс-ите, забравете за процентите, но никога не забравяйте, че да споделиш с приятели деня в планината е най-голямата радост. Да се прибереш вкъщи при близките си след хубав ден в планината е най-голямото щастие. И че само здравият ни разум и спазването на правилата ни позволяват да задържим това щастие, докато ни е писано.


Подобни публикации:

"За да достигнеш върха на планината първо трябва да отидеш до подножието ѝ"

Предстоящи събития:

Абонирайте се за нашия бюлетин:

* Вашето име:

* Вашият имейл: